Sandoz vstopa v novo obdobje kot samostojni svetovni vodja in evropski prvak na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil

  • Ločitev od Novartisa se je uspešno zaključila z današnjim prvim trgovalnim dnem na švicarski borzi SIX; delnice Sandoza so vključene v ključne tržne indekse.
  • Samostojni Sandoz se jezavezal, da bo s ciljno usmerjeno strategijo in poudarkom na trajnostnem dostopu okrepil vodilni položaj na stabilnem in rastočem trgu.
  • Razlikovanje kreditnega profila naložbenega razreda in šest strateških vzvodov za ustvarjanje dolgoročne vrednosti.
  • Lek je z več kot 77 leti izkušenj, trdnimi temelji na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil ter več kot 3000 zaposlenimi v Sloveniji pomemben član skupine Sandoz.
4. 10. 2023

Sandoz, vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil, danes praznuje začetek kotiranja na švicarski borzi SIX kot samostojno podjetje.

“V Sandozu poslanstvo ostaja nespremenjeno – premikanje meja za bolnike. To je tisto, kar znamo najbolje, kar smo vedno in bomo vedno znali najbolje: zagotavljati dostop do kakovostnih zdravil večjemu številu ljudi, na več območjih, na še več novih načinov.« Gilbert Ghostine, ChairmanSandoz

Jutranja otvoritvena slovesnost z zvonjenjem na sedežu družbe SIX zaznamuje uspešen zaključek 100-odstotne ločitve od nekdanje matične družbe Novartis in začetek trgovanja z delnicami Sandoz Group AG. Delnice so uvrščene v indekse SPI® (Swiss Performance Index), SLI® (Swiss Leader Index) in druge ustrezne švicarske indekse; z delnicami Sandoz ADR (American Depositary Receipts) se od danes trguje tudi na ameriški borzi OTCQX®.

Predsednik Sandozovega upravnega odbora Gilbert Ghostine je dejal: »Danes se za Sandoz kot neodvisno podjetje začenja novo obdobje, vendar naše poslanstvo ostaja nespremenjeno – premikanje meja za bolnike. To je tisto, kar znamo najbolje, kar smo vedno in bomo vedno znali najbolje: zagotavljati dostop do kakovostnih zdravil večjemu številu ljudi, na več območjih, na še več novih načinov.«

Poslanstvo in blagovna znamka podjetja Sandoz sta od ustanovitve kemijskega pionirja Kern & Sandoz leta 1886 globoko zakoreninjena v znanstveni dediščini in zapuščini prvih medicinskih dosežkov: od razvoja Calcium Sandoz leta 1929, prek prvega peroralnega penicilina na svetu leta 1951 do uvedbe prvega podobnega biološkega zdravila na svetu leta 2006.

“Kot neodvisno podjetje bo Sandoz lahko v celoti uresničil svojo ciljno usmerjeno strategijo, ki je naravnana v trajnostno vodenje v rastoči in ključni industriji generičnih in podobnih bioloških zdravil … v prihodnje nameravamo vpliv še povečati.” Richard Saynor, CEOSandoz

Kot je bilo predstavljeno na Sandozovih junijskih dnevih kapitalskih trgov, naj bi dolgoročno vrednost spodbujalo šest strateških vzvodov: zanimivi tržni temelji, vodilni položaj in obseg, številni dejavniki rasti, izboljšanje marž, pospešeno ustvarjanje denarja in prepričljiva trajnostna zgodba.

Direktor Richard Saynor je dejal: »Kot neodvisno podjetje bo Sandoz lahko v celoti uresničil svojo ciljno usmerjeno strategijo, ki je naravnana v trajnostno vodenje v rastoči in ključni industriji generičnih in podobnih bioloških zdravil.«

»Z oblikovanjem globalnega zdravstvenega okolja že dejavno premikamo meje za bolnike. Z več kot 17 milijardami USD letnih prihrankov samo v Evropi in ZDA krepimo zdravstvene sisteme po vsem svetu in letno dosežemo približno 500 milijonov bolnikov v več kot 100 državah. Na leto tako ustvarimo skupni družbeni učinek, ki se ocenjuje na 180 milijard USD. V prihodnje nameravamo vpliv še povečati.«

Generična in podobna biološka zdravila po obsegu predstavljajo približno 80 % zdravil, ki se uporabljajo po vsem svetu, pri čemer zajemajo približno 25 % skupnih stroškov. Kljub močni konkurenci bo industrija zaradi osnovnega povpraševanja po zdravilih, ki so ključna za sistem, v naslednjem desetletju stabilno rasla.

Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija, je ob tem povedal: »Z današnjim dnem bo Sandoz skupaj z Lekom učinkoviteje nagovarjal potrebe pol milijarde bolnikov, ki jih oskrbujemo po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Naša osvežena blagovna znamka odraža trajno zavezanost inovacijam v zdravstvu in predanost spopadanju z izzivi, s katerimi se zdravstvo srečuje na globalni ravni. Naša kultura temelji na integriteti in vključenosti, kar nam omogoča, da smo najboljša različica sebe – ko živimo po svojih vrednotah, prispevamo k rasti podjetja in premikamo meje za bolnike. Lek je z več kot 77 leti izkušenj in trdnimi temelji na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil cenjen član skupine Sandoz. Po obsegu delovanja in z več kot 3000 zaposlenimi v Sloveniji smo največja družba v skupini, z novima investicijama pa Slovenija postaja tudi pomembno Sandozovo evropsko razvojno-proizvodno središče za podobna biološka zdravila. Prav s slednjimi bomo zelo prispevali k uresničevanju Sandozovega poslanstva.

Sandozov prospekt za kotacijo in tozadevni dokumenti so na voljo tukaj: www.sandoz.com/sandoz-spin

* * *

Sandoz (SIX: SDZ; OTCQX: SDZNY) je vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil s strategijo rasti, ki temelji na njegovem poslanstvu: premikanje meja za bolnike. Pri zagotavljanju Sandozovih zdravil za približno 500 milijonov bolnikov po vsem svetu sodeluje 22.000 ljudi več kot 100 narodnosti, kar ustvarja znatne prihranke na področju zdravstvenega varstva po vsem svetu in še večji skupni družbeni učinek. Njegov vodilni portfelj vsebuje več kot 1500 izdelkov, s katerimi se obravnava širok nabor bolezni. Sandoz ima sedež v Baslu v Švici, njegova dediščina pa sega v leto 1886. Zgodovina njegovih znanstvenih prebojev vključuje Calcium Sandoz iz leta 1929, prvi peroralni penicilin na svetu iz leta 1951 in prvo podobno biološko zdravilo na svetu iz leta 2006. Leta 2022 je Sandozova prodaja znašala 9,1 milijarde USD, osnovni EBITDA pa 1,9 milijarde USD.

* * *

To sporočilo za medije vsebuje izjave  ki se nanašajo na prihodnost in ne dajejo nobenih zagotovil za prihodnje rezultate. Podane so na podlagi trenutnih stališč in predpostavk vodstva glede prihodnjih dogodkov in uspešnosti poslovanja. Podvržene so tveganjem in negotovostim, ki med drugim vključujejo prihodnje svetovne gospodarske razmere, menjalne tečaje, zakonske določbe, tržne razmere, dejavnosti konkurentov in druge dejavnike, na katere Sandoz nima vpliva. Če se uresniči eno ali več takšnih tveganj ali negotovosti ali če se osnovne predpostavke izkažejo za napačne, se lahko dejanski rezultati bistveno razlikujejo od napovedanih ali pričakovanih. Vsaka izjava, ki se nanaša na prihodnost, izhaja samo iz razmer na datum posamezne izjave, Sandoz pa se ne zavezuje, da bo javno posodabljal ali popravljal katero koli izjavo, ki se nanaša na prihodnost, razen če to zahteva zakonodaja.

- konec -
Global Media Relations contacts
Investor Relations contacts
Global.MediaRelations@sandoz.com
Investor.Relations@sandoz.com
Joerg E. Allgaeuer
+49 171 838 4838
Karen M. King
+1 609 722 0982
Chris Lewis
+49 174 244 9501
Laurent de Weck
+41 79 795 7364
Sandoz on social media

LinkedIn
X (Twitter)
Instagram
Facebook
https://www.linkedin.com/company/sandoz
https://twitter.com/sandoz_global
https://www.instagram.com/sandozglobal
https://www.facebook.com/sandozglobal
CEO Richard Saynor on LinkedIn
https://www.linkedin.com/in/richard-saynor