Lek ob svetovnem dnevu kronične vnetne črevesne bolezni predstavja knjižico o načrtovanju družine pri osebah s KVČB

19. 5. 2023

19. maj je svetovni dan kroničnevnetne črevesne bolezni (KVČB) – imunsko pogojene bolezni, ki povzroča vnetje črevesja ali celotne prebavne cevi. Društvo za KVČB, ki ga podjetje Lek, član skupine Sandoz, podpira že vrsto let, je ob tej priložnosti za strokovno javnost pripravilo 10. simpozij z mednarodno udeležbo. Na ta dan zvečer se bo tudi Tromostovje v Ljubljani obarvalo v vijolično barvo, barvo globalnega ozaveščanja o bolezni. Na pobudo Društva za KVČB je Lek izdal knjižico o KVČB in načrtovanju družine, namenjeno osebam s KVČB, ki načrtujejo družino, njihovim partnerjem in najbližjim.

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) označuje dve bolezniulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, z njo pa danes na svetu živi 10 milijonov ljudi.1 V Evropi je obolelih okoli 4 milijone ljudi, v Sloveniji pa glede na porast bolnikov v zadnjih letih približno 8000.2 Bolezen ni ozdravljiva, je pa zelo pomembno, da oboleli pravočasno prejmejo ustrezno zdravljenje, saj lahko bolezen vodi v hude zaplete ali telesne okvare. Društvo za KVČB je ob tej priložnosti pripravilo 10. simpozij, namenjen članom društva in zdravnikom. Na simpoziju bodo predstavljene novosti pri multidisciplinarni obravnavi bolnikov. »KVČB sodi  med najtežje bolezni sodobnega časa. Pri nastanku bolezni imajo vlogo dedni dejavniki, imunološki dejavniki, dejavniki okolja, posebno vlogo pa ima tudi črevesna mikrobiota. Društvo za KVČB danes združuje več kot 1900 bolnikov, naše delo pa je usmerjeno predvsem v izboljšanje kakovosti življenja bolnikov in ozaveščanje širše javnosti o bolezni,« je poudarila predsednica društva Mateja Saje.

KVČB in načrtovanje družine

KVČB se najpogosteje pojavi pri mladih odraslih, z vrhom pojavnosti v starosti med 20 in 30 let1, ko se mlade družine pogosteje odločajo za naraščaj. Lek, član skupine Sandoz, je v ta namen v sodelovanju z Društvom za KVČB in zdravniki iz UKC Ljubljana pripravil knjižico o načrtovanju družine (nosečnosti, porodu in dojenju) pri osebah s KVČB. »Ena najpomembnejših življenjskih odločitev je nedvomno odločitev o  starševstvu, zato smo želeli pripraviti knjižico, v kateri so na enem mestu odgovari na vsa vprašanja in dileme o načrtovanju družine pri osebah z KVČB. Da bi nudili kar se da strokovne  in celovite informacije, sta pri nastanku knjižice sodelovala doc. dr. Gregor Novak, dr. med., specialist gastroenterologije, in asist. Vesna Fabjan Vodušek,  dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, za kar se jima iskreno zahvaljujemo,« je poudarila Mateja Saje. Knjižica je v elektronski obliki na voljo tukaj. 

Informacija  pripravljena: maj 2023 - 285173

1 Adamina et al. European Crohn’s and Colitis Organisation [ECCO], ECCO Guidelines on Therapeutics in Crohn’s Disease: Surgical Treatment, Journal of Crohn's and Colitis, Volume 14, Issue 2, February 2020, Pages 155–168, https://doi.org/10.1093/ecco-jcc/jjz187

2  Zbornik prispevkov KVČB. Baraga et al., 2014