Povezovanje akademske sfere in gospodarstva na drugem Dnevu za raziskovalce Novartisa v Sloveniji

10. 11. 2020

V okviru spletnega festivala UNI.MINDS je potekal drugi Dan za raziskovalce Novartisa v Sloveniji, na katerem so sodelavci Novartisa v Sloveniji predstavili številne izkušnje sodelovanja z akademsko sfero. Namen spletnega festivala, ki ga je kot glavni partner podprl Novartis v Sloveniji, je prav spodbujanje razvojnega sodelovanja in partnerstev med podjetji in akademskimi raziskovalci. Festival v organizaciji Pisarne za prenos znanja Univerze v Ljubljani in Službe za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru poteka še do 24. novembra.

Novartis v Sloveniji že desetletja na različne načine krepi sodelovanje in povezovanje z akademskimi in raziskovalnimi ustanovami, med drugim tudi s podporo in sodelovanjem pri tovrstnih dogodkih. Festival UNI.MINDS združuje akademsko sfero in gospodarstvo s ciljem zgraditi inovacijsko skupnost, ustvariti dolgoročna partnerstva ter izmenjati znanje in dobre prakse.

V okviru festivala je potekal tudi drugi Dan za raziskovalce Novartisa v Sloveniji, na katerem so izkušnje in rezultate skupnih projektov med akademsko sfero in gospodarstvom predstavili predstavniki Novartisa v Sloveniji ter Fakultete za računalništvo in informatiko, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani ter Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

»Smo ena izmed gospodarskih družb, ki v Sloveniji največ vlaga v raziskave in razvoj, hkrati pa smo tudi med najpomembnejšimi zaposlovalci visoko kvalificiranih kadrov v Sloveniji. Tudi v tem pogledu je sodelovanje z akademsko sfero vedno dobrodošlo. Pomembno je, da so akademske institucije v koraku s časom in poznajo aktualne izzive v farmaciji in celotnem gospodarstvu, hkrati pa se tudi mi na njih vedno znova obračamo v iskanju novih znanj,« je povedal prof. dr. Uroš Urleb, globalni vodja Tehničnega razvoja podobnih bioloških zdravil v Novartisu in član uprave Leka za razvoj.

»Tesno sodelovanje med gospodarsko in akademsko sfero omogoča napredek, snovanje inovativnih rešitev in razvoj talentov, zato temu v Novartisu pripisujemo velik pomen. Akademske institucije in podjetja smo naravni partnerji v iskanju prebojnih rešitev za širše dobro, zato spodbujamo tako sodelovanje in tudi mentorstvo mladim talentom, ki bodo morda nekoč naši sodelavci,« je poudarila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Novartisu v Sloveniji.