Lek v sodelovanju s slovenskim zdravstvenim spletnim portalom Jupsline omogoča dostop do strokovnih informacij

5. 10. 2000

Ljubljana, 5. oktobra – V začetku septembra je slovenska farmacevtska družba Lek sprejela odločitev o sodelovanju s strokovnim zdravstvenim portalom Jupsline in s tem kot prvo farmacevtsko podjetje v Sloveniji omogočila slovenskim zdravnikom uporabo najboljših izbranih virov, ki so dostopni na internetu.

Sodelovanje Leka s strokovnim zdravstvenim portalom je le eden od rezultatov dela Leka na področju elektronskega poslovanja. V družbi Lek elektronsko poslovanje pomeni orodje za promoviranje farmacevtskih proizvodov, istočasno pa nov način komuniciranja z zaposlenimi, poslovnimi partnerji in bolniki. Tako smo v Leku pred kratkim v sodelovanju s strokovnjaki Klinike za pljučne bolezni in alergijo na Golniku postavili spletno stran Vse o astmi (http://www.astma-info.com), prvo spletno stran o astmi v slovenskem jeziku. Namenjena je predvsem zdravstvenim delavcem in bolnikom, k sodelovanju pa nameravamo pritegniti tudi druge ugledne slovenske strokovnjake in ustanove ter organizacije v slovenskem prostoru. V Leku pa se zavedamo, da moramo informacije posredovati tudi laični javnosti, ki se lahko z delovanjem družbe Lek in njenimi izdelki seznani na spletni strani http://www.med.over.net . V okviru tega portala se je Lek odločil za sodelovanje na področju kardiologije.

Uporaba internetnih tehnologij je pomemben dejavnik razvoja Lekove informacijske tehnologije, zato skušamo zagotoviti, da je Lek med prvimi tako pri preizkušanju in spoznavanju novih tehnologij kot tudi pri njihovi uporabi v praksi. Danes omenjeno dejstvo velja pri uporabi WAP tehnologije, ki jo v družbi Lek trenutno uporabljamo za prikaz novosti v slovenskem in angleškem jeziku ali tečaja delnic.

Spletni portal Jupsline je prvim strokovnim uporabnikom in slovenski medicinski javnosti odprl vrata decembra 1999. Na enem mestu združuje možnosti, ki jih danes v medicinskem strokovnem komuniciranju ponuja tehnologija interneta, ureja pa ga skupina slovenskih zdravnikov z dolgoletnimi izkušnjami v medicinskem založništvu in svetovnem spletu. Spletni servis dnevno objavlja novosti iz strokovnih medicinskih časopisov in revij, sistematično spremlja najbolj znane medicinske revije, za svoje uporabnike pa omogoča tudi brezplačen dostop do elektronske različice enega najbolj znanih učbenikov interne medicine “Harrison online". Spletni servis je imel septembra 2000 več kot 1400 uporabnikov in med njimi skoraj četrtino vseh aktivnih slovenskih zdravnikov. Jupsline je za svoje uporabnike razvil posebno tehnologijo, s katero zagotavlja zelo usmerjeno in ažurno obveščanje uporabnikov o novostih na različnih področjih medicine.