Lek na prvem tehnološkem zajtrku predstavil dobre prakse za razvoj industrije 4.0

13. 2. 2020

Pod okriljem Združenja kemijske industrije, Zbornice elektronske in elektroindustrije ter SRIP Tovarne prihodnosti je na Gospodarski zbornici Slovenije potekal dogodek Prvi tehnološki zajtrk: na poti v industrijo 4.0. Na dogodku so strokovnjaki iz raziskovalnih institucij in gospodarstva iskali napredne rešitve o tem, kako povezovati teorijo in prakso, kakšna znanja in poklice najbolj potrebujemo in kakšne karierne priložnosti lahko ponudimo našim strokovnjakom. Med sodelujočimi podjetji je bila tudi farmacevtska družba Lek.

Ključno sporočilo dogodka je bilo, da je za uspešen razvoj tovarn prihodnosti in naprednih tehnologij sodelovanje strokovnjakov z različnih okolij nujno, saj lahko le tako pripomoremo k tehnološkemu razvoju slovenske industrije. »Tega se zavedamo tudi v Leku – Slovenija mora postati privlačnejša za mlade strokovnjake, pri tem pa kot osnovo potrebujemo spodbudno študijsko okolje, projektno in vsebinsko sodelovanje izobraževalnih ustanov z  gospodarskimi družbami ter skupno gradnjo znanj in razvoj delovnih mest. Izjemnega pomena za povezovanje raziskovalne sfere in gospodarstva je tudi izmenjava strokovnjakov med fakultetami in gospodarstvom, kar v našem podjetju počnemo že vrsto let, to pa nam omogoča boljše razumevanje in načrtovanje najaktualnejših znanj. Fakultete morajo ponuditi študijske vsebine, ki spodbujajo inovativnost in podjetništvo, država pa naj stremi k financiranju uspešnih programov ter poskrbi za prožnejšo delovno in davčno zakonodajo,« je na dogodku povedala vodja strateških programov v Leku, dr. Darja Ferčej Temeljotov.

Kot gostujoče podjetje smo na dogodku predstavili naše dobre prakse na področjih, ki so za razvoj tovarn prihodnosti še kako pomembne. Nekaj besed pa je o industriji 4.0 pred časom za časopis Finance povedal tudi Amit Nastik, globalni vodja strategije Novartisovih tehničnih dejavnosti: »Zavedamo se, da lahko napredna analitika podatkov, roboti in povezanost naprav preoblikujejo vsak korak, od odkritja zdravil, do proizvodnje in oskrbe, pa vse do tega, kako sodelujemo z bolniki in zdravstvenimi strokovnjaki. Industrija 4.0 je ključen element farmacevtske industrije v prihodnje, saj lahko digitalna tehnologija pomaga pospešiti razvoj zdravil in narediti izdelke bolj ciljno usmerjene.«

Več od dogodku lahko preberete na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije (povezava).