Lek z enalaprilom na ameriškem trgu

23. 8. 2000

Ljubljana, 23. avgust – Slovenska farmacevtska družba Lek je ob izteku šestmesečne pediatrične ekskluzive za enalapril pridobila registracijo za to zdravilo v ZDA. Ameriški trg je največji farmacevtski trg na svetu in je eden od Lekovih strateških trgov. Enalapril sodi med najbolje prodajana zdravila na ameriškem trgu. V letu 1999, pred iztekom patenta za enalapril, ki ga je imela ameriška farmacevtska družba MSD, je bil obseg prodaje enalaprila na ameriškem trgu skoraj eno milijardo dolarjev.

Lek je v skladu s svojo strateško usmeritvijo včeraj pridobil registracijo za zdravilo enalapril v ZDA. Na tem trgu bo v sodelovanju z ameriškim distributerjem tržil štiri oblike zdravila enalaprila. Zdravilo se uporablja pri bolnikih z zvišanim krvnim tlakom.

Enalapril je eno najbolje prodajanih zdravil na ameriškem trgu. V letu 1999 je bil obseg prodaje enalaprila na ameriškem trgu skoraj eno milijardo dolarjev.

Patent za enalapril, ki ga je imela ameriška farmacevtska družba MSD, je potekel februarja, vendar so pri ameriški Agenciji za hrano in zdravila (Food and Drug Administration) dosegli še šestmesečno podaljšanje ekskluzive za uporabo pri otrocih. Slednja je potekla včeraj, 22. avgusta. S tem se je na zahtevnem konkurenčnem ameriškem generičnem trgu odprla pot tudi Lekovemu enalaprilu. Prodaja zdravila enalapril je že stekla.

Pravočasna pridobitev registracije za končne izdelke enalaprila na ameriškem farmacevtskem trgu je ponovna potrditev, da Lek izpolnjuje stroge ameriške zahteve za farmacevtsko industrijo. Tako Lek uresničuje zastavljene smernice in svoje strateške cilje ter utrjuje svoj položaj na zahtevnem in zelo konkurenčnem ameriškem generičnem trgu.