Lek prejel priznanje TARAS za najboljši sodelovalni projekt v industriji

4. 6. 2019

Na 11. Industrijskem forumu IRT, strokovnem dogodku slovenske industrije, so podelili najprestižnejše priznanje v domači industriji za projekte, ki so jih podjetja ustvarila v sodelovanju z domačimi znanstveno-raziskovalnimi partnerji. Letos je priznanje TARAS prejela farmacevtska družba Lek z razvojnima partnerjema Fakulteto za strojništvo in Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani za projekt umetnega želodca.

»Priznanje TARAS nam zelo veliko pomeni, saj je priznanje, da delamo inovativne stvari. Pri projektu umetni želodec je šlo za odlično sodelovanje med našim razvojnim centrom, Fakulteto za strojništvo in kasneje tudi Fakulteto za farmacijo. Izziv je bil predvsem, kako izdelati relativno preprosto in robustno napravo, ki posnema kompleksno gibanje želodca. To nam je uspelo s sistemom z zaslonkami, ki so ga predlagali in izdelali na Fakulteti za strojništvo. Zahvalil bi se tudi Fakulteti za farmacijo, katere podiplomski študenti delovanje naprave nadgrajujejo in izboljšujejo, kar omogoča še večjo aplikativnost,« je povedal dr. Igor Legen, vodja Disolucijskih raziskav v Razvojnem centru Slovenija v Leku.

Priznanje TARAS za umetni želodec

Nagrajenci so prejeli priznanje TARAS za uspešno sodelovanje pri razvoju projekta Umetnega želodca za analizo in usmerjanje razvoja kompleksnih trdnih farmacevtskih oblik. Kot so zapisali organizatorji foruma, gre za razvoj naprave, simulatorja, ki je plod sodelovanja med gospodarstvom in raziskovalno-razvojnim oziroma akademskim okoljem, poleg tega pa ga odlikuje tudi multidisciplinarnost, saj je bilo treba združiti znanja tako s področja strojništva, elektrotehnike in računalništva kot tudi s področja farmacije. 

»Gre za tehnično zahtevno napravo, njena posebnost in prednost sta izvirnost neposrednega posnemanja dimenzij ter ritmičnega krčenja in raztezanja želodca oziroma hidrodinamskih in mehanskih pogojev v želodcu, ki so lahko ključni za potek sproščanja zdravilne učinkovine iz trdnih farmacevtskih oblik. To omogoča testiranje generičnega in referenčnega zdravila pod biorelevantnimi pogoji,« je komisija zapisala v utemeljitvi izbora.

Za priznanje Taras so se potegovali trije finalisti, poleg Leka še Iskra ISD Plast in Fakulteta za strojništvo UL za projekt Razvoj polimerne izvedbe avtomobilske komponente oljnega separatorja ter Plastika Skaza in Fakulteta za strojništvo UM, za Razvoj naprednega sistema za ločevanje odpadne sekundarne surovine transparentnega polikarbonata.

»Največji strokovnjaki, ne le slovenske industrije, ampak tudi širše družbe, vedno bolj izpostavljajo pomen industrije, inženirstva in inovacij za razvoj sleherne države. Brez ustvarjanja bi namreč stagnirali, zato moramo še toliko bolj ceniti ljudi, ki skrbijo za tehnični napredek, saj se ta odseva na družbeni ravni,« je na dogodku pozval Darko Švetak, vodja organizacijskega odbora Industrijski forum IRT.