Lek najboljše slovensko podjetje po raziskavi BCE

11. 1. 1999

Po mnenju bralcev revije Business Central Europe, ki jo izdaja ugledna angleška založniška hiša The Economist, je najboljše slovensko podjetje Lek. V letošnji raziskavi o najboljših podjetjih v državah centralne Evrope, objavljeni v zadnji številki revije Business Central Europe, so bralci kot najboljša še vedno največkrat izbrali že uveljavljena velika podjetja.

Podobno kot na Hrva{kem je tudi v Sloveniji najboljše podjetje iz farmacevtske industrije. Po mnenju bralcev je bil to Lek, ki je tako tudi letos premagal svojega tekmeca – Krko. “Obe podjetji sta omejeni z majhnostjo domačega trga, zato širita svoje delovanje v centralni Evropi," navajajo v reviji Business Central Europe.

V drugih centralnoevropskih državah so bila za najboljša podjetja izbrana Pliva na Hrvaškem, potovalna in letalska agencija Fisher na Češkem, operater GSM Eesti Mobiiltelefon v Estoniji, naftna družba Mol na Madžarskem, letalska družba Lot na Poljskem, operater mobilne telefonije Connex GSM v Romuniji in naftna družba Slovnaft na Slovaškem.

Raziskava je pokazala, da je med bralci precej zakoreninjeno prepričanje, da so največja podjetja tudi najboljša. Vendar iz leta v leto postaja bolj jasno, katera velika centralnoevropska podjetja postajajo dinozavri in katera imajo prihodnost. To dokazuje tudi lestvica stotih največjih podjetij v centralni Evropi, ki jo je pripravil Deloitte & Touche. Na njej je jasno videti, da dinozavri izginjajo v hudem konkurenčnem boju. Na njihovo mesto prihajajo novi velikani, nastali z združitvami ali nakupi drugih podjetij.

Bralci revije Business Central Europe, ki so sodelovali v raziskavi, so morali našteti pet najboljših podjetij v kategorijah: najboljše podjetje nasploh, najboljši začetnik, najboljše prestrukturirano podjetje, najboljši vodja podjetja in najboljša banka. V Sloveniji je bila za najboljšo banko izbrana Nova Ljubljanska banka, za najboljšega vodjo podjetja pa Marko Voljč, predsednik uprave omenjene banke.