Jubilejno leto Novartisa v Sloveniji

Novartis v Sloveniji v letu 2021 praznuje 75 let od ustanovitve družbe Lek, prvega sodobnega farmacevtskega podjetja v Sloveniji, 25 let Novartisa in 15 let od odobritve prvega podobnega biološkega zdravila, ki so ga razvili strokovnjaki Sandoza, danes Novartisove divizije.

Lek – prvo in najstarejše sodobno farmacevtsko podjetje v Sloveniji

Podjetje Lek je bilo kot prvo in najstarejše farmacevtsko podjetje v Sloveniji ustanovljeno 31. oktobra leta 1946. Že 75 let soustvarjamo razvojne tokove v svetovni farmacevtski industriji, medtem ko neprekinjeno rastemo in se razvijamo, danes kot pomemben del Novartisa. Našo bogato zgodovino zaznamuje izredna vpetost v slovenski znanstvenoraziskovalni prostor, ki jo je pisalo na tisoče ustvarjalcev, znotraj in zunaj zidov podjetja. Novartis v Sloveniji smo zgradili na trdnih temeljih znanja, poguma in skrbi za sočloveka, ki so rdeča nit zgodbe enega največjih gospodarskih subjektov v Sloveniji.

Ob jubilejnem praznovanju namenili 100.000 evrov slovenskim univerzam in boju proti raku

Konec leta 2021 smo v Novartisu v Sloveniji ob praznovanju naših treh jubilejev s sredstvi v višini 75.000 evrov podprli nove raziskovalne projekte slovenskih univerz in namenili dodatnih 25.000 evrov za preventivo raka ter izboljšanje zdravja onkoloških bolnikov.

Prejemniki sredstev so Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem, namenjena pa so za razvoj in implementacijo novih raziskovalnih projektov, ki bodo nastali v sodelovanju interdisciplinarnih ekip Novartisovih strokovnjakov ter znanstvenikov in raziskovalcev Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Ob 25-letnici Novartisa smo namenili tudi 25.000 evrov za preventivo raka in izboljševanje zdravja onkoloških bolnikov. Del sredstev je prejela Zveza slovenskih društev za boj proti raku za nakup sodobnega digitalnega videokolposkopa za prepoznavanje predrakavih sprememb materničnega vratu za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. S tem prispevamo k izboljšanju zdravja žensk v koroški in okoliških regijah. Del sredstev pa je namenjen za izboljšanje zdravstvenih možnosti onkoloških bolnikov iz vse Slovenije, ki prihajajo na zdravljenje v Ljubljano.

Več informacij

25 let Novartisa – več kot 250 let inovacij

7. marca 1996 sta se združili dve švicarski farmacevtski družbi – Ciba-Geigy in Sandoz, kar je bila takrat največja združitev v zgodovini farmacevtske industrije. Novartis se je rodil z vizijo pospeševanja inovacij in uveljavitve še močnejšega položaja na svetovnih trgih. Dediščina Novartisa sega več kot 250 let nazaj, na temeljih bogate zgodovine inovacij številnih prebojnih izdelkov pa danes kot ena izmed vodilnih farmacevtskih družb na svetu optimistično zre v prihodnosti.

15 let podobnih bioloških zdravil

Pred 15 leti so znanstveniki Sandoza, generične divizije Novartisa, svetu predstavili prvo podobno biološko zdravilo na svetu. Podobna biološka zdravila predstavljajo izjemen doprinos zdravstvu, saj omogočajo širši dostop do vrhunskih zdravil in terapij ter prispevajo k vzdržnosti zdravstvenih sistemov. V Sloveniji, v Mengšu, je ena najpomembnejših Novartisovih lokacij za razvoj bioloških zdravil, ki je tudi prvi industrijski center za sodobno proizvodnjo inovativnih bioloških in podobnih bioloških zdravil v Sloveniji.