Neresna olimpijada in Lekov živžav za igriv zaključek poletnih počitnic

31. 8. 2022

Zadnji avgustovski dan je bil v Mariboru obarvan z otroškim smehom inzabavo, saj je Zveza prijateljev mladine Maribor izvedla že tradicionalno Neresno olimpijado, ki se mu je pridružil še Lekov živžav. 

Dogodek je sklenil poletne aktivnosti, v okviru katerih vsako leto brezplačno letujejo številni otroci iz humanitarnega programa Pomežik soncu®. Pomemben del programa je že skoraj 25 let farmacevtska družba Lek, del skupine Novartis, ki s tem poskrbi, da tudi otroci iz socialno ogroženih družin preživijo sproščujoče, varne, ustvarjalne in aktivne počitnice. V letu 2021 je s programom Pomežik soncu® brezplačno letovalo več kot 1.400 otrok.

»Neizmerno nas bogati dejstvo, da smo v sodelovanju z ZPMS v vseh teh letih številnim otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili brezskrbne počitnice na morju. To si namreč zasluži čisto vsak otrok, saj jim takšna doživetja dajejo še kako potrebno motivacijo in pogum za novo šolsko leto. Prav to plemenito poslanstvo nas vedno znova spodbudi, da partnerstvo negujemo še naprej,« je dejal Gregor Makuc, direktor Komuniciranja in zunanjih zadev Novartisa v Sloveniji.

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, je poudarila, da bo letošnjih ocenah v njihovih kapacitetah letos letovalo še več otrok kot lani. Čez poletje je z njimi letovalo tudi preko 200 ukrajinskih otrok, za kar so pridobili posebno donacijo. »Temeljno vodilo vseh naših letovanj je, da z vključujočim oblikovanjem skupin zmanjšujemo socialno izključenost otrok iz socialno ogroženih družin in tudi otrok s posebnimi potrebami - skupine so torej mešane. To pomeni, da skupaj letujejo otroci, ki so na letovanju samoplačniško, otroci, ki letujejo subvencionirano, otroci, ki letujejo brezplačno, otroci s posebnimi potrebami, katerim pomagajo tudi spremljevalci, in otroci, ki se udeležujejo zdravstvenega letovanja,« je še izpostavila Krašna in dodala, da jo veseli, da je prav program Pomežik soncu® vedno bolj prepoznan tudi v širši družbi in da lahko vsako leto peljejo več otrok na letovanje.

Jesenske aktivnosti ZPMS


Zveza prijateljev mladine Slovenije se s polnim zagonom pripravlja na aktivno jesen. Vsak prvi teden v oktobru, letos bo to od 3. do 9. oktobra, je Teden otroka®, ki bo letos potekal pod sloganom Skupaj se imamo dobro. Zveze in društva prijateljev mladine po Sloveniji bodo v tem tednu pripravile različne aktivnosti, k sodelovanju pa bodo povabili tudi vrtce in osnovne šole. Na Otroškem parlamentu bodo v letošnjem šolskem letu otroci razpravljali na temo Duševno zdravje otrok in mladih, Mladi raziskovalci zgodovine bodo raziskovali Šport skozi čas, v natečaju Evropa v šoli pa se letos usmerjajo na vojno in mir. V jesenskih dneh se ponovno tudi začne akcija »Tom potuje, otroke obiskuje«, aktivnost v okviru Tom telefona®.