18. september, dan krvnih bolezni

17. 9. 2021

Humanitarno Društvo bolnikov  s krvnimi boleznimi Slovenije svojim članom, bolnikom in njihovim svojcem že 26 let nudi različno podporo, v sodelovanju z medicinskim osebjem pa tudi dodatno strokovno pomoč, ter krepi odnos med bolnikom in zdravnikom, ki je zelo pomemben za uspešno zdravljenje. S številnimi aktivnostmi ob dnevu krvnih bolezni, 18. septembru 2021, želijo še bolj osvetliti področje krvnih bolezni in njihovo zdravljenje ter okrepiti podporo bolnikom.

V Sloveniji 18. septembra pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije tudi letos obeležujemo dan krvnih bolezni. Tega dne bosta na izteku Čopove ulice na ljubljansko Tromostovje postavljeni izobraževalno-informativni stojnici, kjer se bodo obiskovalci lahko srečali in pogovorili z zdravniki s področja hematologije. V popoldanskem času se bodo v središču mesta srečali člani društva in se sprehodili »v rdečem«. V večernih urah pa bodo »v rdečem« zasijali tudi nekateri prepoznavni objekti po Sloveniji. Plečnikovo  Tromostovje v Ljubljani, kamniti most v Solkanu, Kapucinski most v  Škofji Loki ter še nekateri drugi objekti bodo, tako kot številne druge eminentne zgradbe po svetu, osvetljeni rdeče.

Krvne bolezni – kako jih zdravimo?

Ozaveščanje bo 18. septembra na info točki na Prešernovem trgu v Ljubljani ena ključnih aktivnosti. Potekalo bo pod sloganom »Krvne bolezni – kako jih zdravimo?«. Predstavniki društva bodo skupaj z medicinskim osebjem s področja hematologije od 10. do 14. ure vsem mimoidočim na voljo za pogovor o krvnih boleznih ter pripravljeni razložiti vse podrobnosti krvnih izvidov, obiskovalcem pa bodo na voljo tudi tiskano gradivo in vodniki za bolnike.

»Vabimo vas, da izkoristite izjemno  priložnost za sproščen pogovor s strokovnjaki in z bolniki kar sredi Ljubljane,« nagovarja predsednica društva Mihaela Uhan vse, ki imajo kakršno koli vprašanje glede krvnih bolezni.

Znaki in simptomi krvnih bolezni in stanj

»V Sloveniji vsako leto zaznamo  višjo pojavnost krvnih bolezni. Simptomi teh bolezni so težko prepoznavni in se pojavljajo v vseh  starostnih obdobjih, zato jih je pomembno odkriti dovolj zgodaj,« so bolniki in zdravniki opozorili na okrogli mizi na STAvživo ob uvodu v september, mesec krvnih bolezni.

V podporo čim hitrejšemu odkrivanju krvnih bolezni pa bo Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije v sodelovanju s strokovnim urednikom specialistom hematologom Enverjem Melkićem, dr. med., s Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana izdalo nov vodnik za bolnike z naslovom Simptomi in znaki najpogostejših krvnih bolezni in stanj.

»Prepričan sem, da bomo z dodatnim  ozaveščanjem bolnika o njegovi bolezni bistveno izboljšali kakovost obravnave  in bolniku omogočili lažje in hitrejše prepoznavanje simptomov, ki jih povzroča  bolezen, za katero je zbolel.  Verjamem, da bo bolnik, ki bo dobro ozaveščen o svoji bolezni, tudi bolje  razumel pomen njenega zdravljenja in  preprečevanja zapletov. Zato je poleg nujne razlage bolniku med obravnavo  potrebno stremeti k dodatnemu izobraževanju bolnikov v obliki predavanj in  kakovostnih novih vodnikov,« je v uvodu k novemu vodniku za bolnike zapisal hematolog Melkić.

Osvetlimo rdeče, skupaj premagajmo krvne bolezni

V okviru septembrskih ozaveščevalnih aktivnosti marsikje po svetu znane zgradbe osvetlijo rdeče in s tem opozorijo na področje krvnih bolezni. Tudi v Sloveniji nadaljujemo s tovrstnimi osvetlitvenimi akcijami z nazivom »Osvetlimo rdeče, skupaj premagajmo krvne bolezni«. Letos bodo 18. septembra zvečer na to simbolično opozarjali rdeče osvetljeni ljubljansko Tromostovje, največji kamniti železniški most na svetu Solkanski most, Kapucinski most v Škofji Loki in še nekateri drugi prepoznavni objekti po Sloveniji.

Aktivnosti ob Dnevu krvnih bolezni bodo sicer del obsežnih akcij, ki vsako leto septembra, v mesecu krvnih bolezni, po vsem svetu potekajo ob:

  • svetovnem dnevu kronične limfocitne levkemije (1. 9.),
  • svetovnem dnevu levkemije (4. 9.),
  • svetovnem dnevu mieloproliferativnih novotvorb (9. 9.),
  • svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu (15. 9.),
  • svetovnem dnevu varnosti pacientov (17. 9.),
  • svetovnem dnevu darovalcev kostnega mozga (tretja sobota v septembru),
  • svetovnem dnevu ozaveščanja o kronični mieloični levkemiji (22. 9.) in
  • svetovnem tednu ozaveščanja o imunski trombocitopeniji (22. – 26. 9.).



Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino   Klemenc
Komuniciranje in sodelovanje z bolniki
telefon: 01 580 22 43
katarina.klemenc@novartis.com